Het jaar 2021 zit er bijna op. Een mooi moment dus om te kijken welke trends we in 2022 kunnen gaan verwachten op het gebied van social media. Natuurlijk blijft dit een voorspelling, zeker in een zo snel ontwikkelende wereld, maar op basis van eigen onderzoek en interpretatie denken wij dat we dit voor 2022 kunnen gaan verwachten.

 

 

 1. Door de Coronacrisis zijn we klaar met agressieve marketing en vooral op zoek naar vertrouwen

Ons vertrouwen in organisaties en instanties is flink gedaald blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Dit komt mede door de cronacrisis, toeslagen affaire en affaires rondom Facebook. Ook vinden we het minder prettig als ons dingen worden opgelegd. Bijvoorbeeld als in reclame wordt opgeroepen dat je iets moet. Denk aan kreten als "koop nu" en "eenmalige kans".
We zijn dus sterk op zoek naar vertrouwen. Dit vertrouwen kun je creëren door experts, je medewerkers, te laten zien in content op bijvoorbeeld social media. Nog sterker wordt het als deze medewerkers of klanten zelf deze content gaan creëren, zogenaamde Employee/User Generated Content. Zorg daarbij dat je reacties en vragen altijd persoonlijk opvolgt, niet door een chatbot dus. Als mensen het gevoel hebben met echte mensen te maken te hebben en het echte verhaal zien, dan schept dat vertrouwen. 

 

2. Mensen besteden meer tijd op social media, maar besteden minder tijd aan individuele berichten

Onze concentratiespanne loopt terug om dat we steeds meer informatie tot ons krijgen. Daarom worden algoritmes op social media steeds belangrijker. Deze algoritmes bepalen namelijk welke content voor jou relevant en interessant is en is in de meeste gevallen gebasseerd op de interacties. Daarnaast maken we in een splitsecond een beslissing of content commercieel of authentiek is. Omdat we veelal klaar zijn met commerciële content, levert dit veel minder interactie op en heeft dit soort content een negatief effect op jouw algoritme. Stuur dus op interactie en niet op bereik.

 

3. Ecommercie via social media: koop bij degene die het maakt

We willen dus steeds meer het echte verhaal zien op social media. Branding via social media wordt voor merken, organisaties en instanties steeds belangrijker. Als merken dan een eigen actieve social media community hebben kunnen ze deze ook inzetten om producten rechtstreekst te verkopen. Een ontwikkeling waarin social media platforms tijdens de coronacrisis flink in hebben geïnvesteerd.
Zo kun je kopen bij degene die het maakt en zonder tussenkomst van derden. Iets dat ook weer extra vertrouwen schept.

 

4. Instagram wordt TikTok

Meta (voorheen Facebook) is aan Instagram aan het sleutelen. Eeb TikTok-achtige Reels-functie zal "een meer centraal deel van de beleving" worden. Een ontwikkeling die een brug kan slaan naar de metaverse. Een wereld waarin virtual reality en de echte wereld samenkomen. 2022 gaat dus een belangrijk jaar worden voor TikTok. Gaat TikTok het overleven of wordt ook dit social medium weer opgeslokt.

 

5. De toekomst van het internet: de metaverse

In het verleden schreven we al vaker dat de ambitie van Facebook, en nu dus Meta, het internet te veroveren is. Hiervoor zijn nu echt grote stappen gezet. De timing van deze naamsverandering is natuurlijk een gevalletje imago oppoetsen, maar wij geloven er zeker in dat deze naamverandering wel aansluit bij de ambities van dit mega bedrijf.
Social media gaat namelijk een extra dimensie krijgen. Een digitale laag over ons dagelijks leven. Een virtuele wereld waarin je door middel van een VR bril thuis een vergadering van je werk kunt bijwonen of een bezoek kunt brengen aan de supermarkt. Een ontwikkeling die in een tijd dat we meer thuis moeten blijven zomaar in een vogelvlucht kan geraken.

 

Ohja, en als laatste! Ga je in 2022 aan de slag met social media, dan plannen we graag een videocall met je in om te vertellen wat social media en deze trends voor jouw organisatie kunnen betekenen. Maak dus snel een vrijblijvende afspraak! ????

 

Hay de Bitter

Stuur mij een bericht voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek.

Email
 

 

© Social Dutch 2018 | All Rights reserved | Disclaimer | Privacy en Cookie beleid

­