"JA, lever die telefoon maar in....". Docenten kunnen er maar geen grip op krijgen. Waarom blijven ze het proberen? De jeugd kan niet meer zonder. Facebook, Twitter, Youtube, alles moet continue gecheckt worden, want je zou maar iets missen. Maar is dat zo erg? Natuurlijk zijn er voldoende negatieve kanten te benoemen en deze moeten we ook zeker niet links laten liggen. Maar laten wij nu eens kijken naar de kansen die deze media bieden. Het is immers iets waar de leerlingen wel de aandacht aan willen geven en als ze tegelijkertijd ook iets kunnen leren, is dat een win-win situatie.
Kijk bijvoorbeeld eens naar vaardigheden die leerlingen, zelfs basisschool leerlingen, door social media ontwikkelen:
- ze weten als geen ander ideeën en kennis te delen
- ze kunnen in een snel tempo zelfstanding informatie opzoeken
- nieuwe informatie nemen ze zeer snel tot zich
- ze leren informatie in verschillende contexten te plaatsen en op een optimale manier een boodschap over te brengen
Maar ook in de hele digitalisering zien we tegenwoordig al kleuters die spelletjes spelen op een iPad en hierdoor een feilloos gevoel ontwikkelen voor coördinatie .
Al met al, vaardigheden die bijdragen aan een positieve ontwikkeling van de leerling. Waarom speelt het onderwijs hier niet op in!? Komt het door een generatiekloof tussen leraren en leerlingen? Is het niet de taak van een leraar, je leerlingen klaar te stomen voor de wereld van morgen? Nou, volgens mij staat deze wereld van morgen bol van de ICT en sociale media.
Dus leraren, scholen en onderwijsinstellingen ben niet bang en verdiep je in de voordelen van ICT en social media.