Het jaar 2018 zit er bijna op. Een mooi moment dus om te kijken welke trends we in 2019 kunnen gaan verwachten op het gebied van social media. Natuurlijk blijft dit een voorspelling, zeker in een zo snel ontwikkelende wereld, maar op basis van eigen onderzoek en interpretatie denken wij dat we dit voor 2019 kunnen gaan verwachten.

 

 

1. Lelijke content is authentieke content

Wie ons vaker gesproken heeft weet dat wij al langer op authenticiteit hameren en gezien de veranderingen in de algoritmen van de verschillende sociale media zal dit alleen nog maar belangrijker worden. Authentieke content in de huidige tijd betekent content die echt gebeurd is, die je zelf met je smartphone zou kunnen maken en zonder tussenkomst van opmaakprogramma’s zoals bijvoorbeeld Photoshop of een professionele fotograaf. Het mag er best lelijk uitzien!

Vooral lokale bedrijven weten dit al krachtig in te zetten en kennen daardoor een zeer hoge betrokkenheid. Voor grote merken en de publieke sector ligt hier nog een grote uitdaging. Dus vertel in 2019 je verhaal met authentieke content! De gebruiker wil meekijken door het sleutelgat en niet het gevoel hebben dat het een commerciële advertentie is.

 

2. De toekomst van Facebook

2018 was absoluut een zwaar jaar voor Facebook. Schandalen rondom nepnieuws en privacy zorgden ervoor, dat voor het eerst in de geschiedenis het aantal gebruikers op dit sociale medium achteruit is gegaan. Instagram bleef echter wel flink groeien. Daardoor lijkt het erop dat veel mensen zijn overgestapt op Instagram, maar niet in de gaten hebben dat dit sociale medium ook eigendam van Facebook is.

Het Facebook concern is echter hard bezig met privacy en beveiliging. Zo gaan de geruchten dat Facebook een groot cybersecurity bedrijf gaat overnemen. Daarnaast moeten we ook accepteren dat Facebook niet alles kan controleren en ons eigen gezond verstand moeten gebruiken. We willen immers niet uren wachten voordat een foto gepost wordt omdat Facebook dit bericht eerst moet controleren.

Verder zoekt men ook hard naar ontwikkelingen die de platformen relevant houden. Enkele hiervan worden verderop in deze blog benoemd.

 

3. Data vervangt creativiteit

Bij punt 1 is al te lezen dat alles draait om authenticiteit. Deze trend kunnen we alleen maar constateren door het te meten. Meten is weten. Het meten van de content wordt steeds belangrijker. Steek, in 2019, daarom energie in data-analyses en niet meer in creatieve reclamebureaus. Zo weet je op welk moment, welk soort en voor welke doelgroep je content moet inzetten om het optimale resultaat te halen.

 

4. Meer budget, trouwere community

Het zal voor velen misschien niet helemaal als een verrassing komen, dat ook de komende jaren de budgetten blijven stijgen voor social media. Niet alleen wordt de inkoop duurder, ook zal er meer worden ingezet. Door de terugloop van het (viraal) bereik zal steeds meer advertising worden ingezet om een community op te bouwen. Het voordeel van een trouwe community is immers dat je een groter organisch bereik hebt en dit dus niet hoeft in te kopen door bijvoorbeeld berichten boost.

 

5. Shop Till you drop (your phone)

Voor Facebook was 2018 een zwaar jaar. Het social media concern is dus haastig op zoek naar de relevantie van haar bestaan. Eén van de pijlers waar Facebook en Instagram zich sterk op zijn aan het ontwikkelen is het shoppen via deze social media. Zo kun je tegenwoordig producten taggen in een afbeelding waarna de gebruiker met één klik hierop het product kan gaan bestellen. Het zou dus zo maar kunnen dat Facebook en Instagram een reclamefolder wordt. Laten we hopen van niet.

 

6. Sociale televisie

Een andere pijler waar het Facebook concern sterk op inzet is video’s kijken op social media. Bijvoorbeeld met IG TV en Facebook Videoparty. Op termijn zal dit misschien TV wel eens kunnen gaan vervangen. De grote uitdaging voor 2019 ligt erin dat organisaties ervoor zorgen hun boodschap zo kort mogelijk in beeld vast te leggen om kijkers te triggeren. Jongeren kijken immers maar minder dan 10 seconden naar een video. Als eenmaal de aandacht gevestigd is kan met bijvoorbeeld IG TV een langere video worden uitgezonden.

 

7. Iedereen is influencer

2018 was ook wel het jaar van de influencers. Social media gebruikers met veel volgers die wel of niet tegen betaling jouw product of dienst promoten op hun social media kanaal. Maar iedereen met meer dan 1 volgers is wat ons betreft al een influencer. We zullen in 2019 dus gaan zien dat kwaliteit belangrijker wordt dan kwantiteit en dat ook mensen met veel minder volgers worden ingezet als Influencer. De content die immers door deze kleine influencers wordt gemaakt kan ook mooi gepubliceerd worden op de kanalen van de organisaties. Zo wordt door zogenaamde User Generated Content, de optimale manier van digitale mond-tot-mond reclame gecreëerd.

 

Ohja, en als laatste! Ga je in 2019 aan de slag met social media. Dan komen wij graag een keer langs om te vertellen wat social media en deze trends voor jouw organisatie kunnen betekenen. Maak dus snel een vrijblijvende afspraak! ;-)

 

Hay de Bitter

Stuur mij een bericht voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek.

Email
 

 

© Social Dutch 2018 | All Rights reserved | Disclaimer | Privacy en Cookie beleid

­