Het wereldkampioenschap voetbal zit er inmiddels al weer enkele weken op. Een WK waarin het natuurlijk vooral om het voetbal ging. Maar toch ook een WK dat in het teken stond van de inhakers. Inhakers zijn de humoristische afbeelding die verschenen op de sociale media en zeer snel inspringen op de actualiteit. In deze blog gaan we dan ook in op het succes van de inhaker en wat dit een bedrijf of organisatie nu oplevert.
De inhaker bestaat eigenlijk al heel lang. Het is namelijk niets anders dan een merk dat met haar reclame inspringt op een actualiteit. Met de komst van internet en vooral de sociale media is dit soort reclame enorm gegroeid. Bijna iedere jongere weet hoe hij om moet gaan met Photoshop en heeft een netwerk om zijn of haar content de wereld in te sturen (social media). Een koppeling tussen deze creatieveling en organisaties is dus snel gemaakt.
Tijdens het NOS journaal van 6 juli was al te zien dat er zich een compleet nieuwe bedrijfstak ontwikkelt rondom de zogenaamde inhaker. Een ontwikkeling, die voor ons als Social Dutch, niet nieuw is. Wij verzorgen dit namelijk ook voor onze klanten.
Het gaat bij een inhaker om interactie en storytelling. Interacties van jouw fans die daarmee aan hun volgers laten zien dat ze achter jouw merk of organisatie staan. Humor, nostalgie en herkenbaarheid zijn de beste elementen voor deze interactie. Storytelling is het verhaal van een merk of organisatie vertellen.
Daarnaast biedt de inhaker, die interactie oproept, ook een mogelijkheid voor organisaties om hun netwerk op te voeden. Denk bijvoorbeeld aan overheid of semi-overheid organisaties die daarmee op een laagdrempelige manier laten merken dat het oké is om te reageren op de organisatie. Uiteindelijk dus een middel om te komen tot daadwerkelijke participatie via sociale media.
De inhaker is dus een uitstekend middel voor een merk of organisatie om interactie te creëren. Zo komt een goede inhaker, en dus het merk of organisatie, bij veel mensen onder de aandacht. De inhaker is daarnaast, met een gemiddeld bedrag van zo’n 150 euro, ook nog een stuk goedkoper en meetbaarder als een advertentie in de krant of op tv.