Over enkele maanden zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In deze verkiezingen zullen sociale media een zeer belangrijke rol gaan spelen. Meer dan de helft van de Nederlanders maakt hier namelijk gebruik van en het biedt een makkelijke manier om in contact te staan met kiezers. Het is wel van belang om je ervan bewust te zijn hoe je deze sociale media goed kunt gebruiken en welke effecten deze sociale media hebben.
Laten we eens eerst kijken waar de sociale media op dit moment staan. We leven door deze sociale media namelijk in medialandschap 3.0. Dit betekent dat we tussen de burger staan. Je kunt dit het beste vergelijken met een keukentafel. Bij een keukentafel is er namelijk geen hierachië, praten we op een informele manier en zijn we wie we zijn; authentiek en interactief.
Facebook is met 9,7 miljoen gebruikers het belangrijkste social medium. Hiermee bereik je de echte burger. Twitter mag niet vergeten worden maar is vooral om te communiceren met andere politici, journalisten en opiniemakers. Op Twitter zijn 2,6 miljoen Nederlandse gebruikers actief. Houd hiermee rekening in je media mix.
Soorten social media gebruikers
Social media gebruikers kunnen we indelen in 5 groepen. Aan een politicus de uitdaging om de mensen die jij bereikt steeds een stap hoger te brengen.
Fans | Deze mensen zijn jouw ambassadeurs, deze moet je binden en mobiliseren. Ze dienen jouw te volgen en mee jouw boodschap te verspreiden d.m.v. interactie |
Positieve burgers | Deze mensen zijn naar buiten toe positief over jou. Het is van belang om deze mensen actief te betrekken en hier het dialoog mee aan te gaan |
Neutrale burger | Deze groep mensen is niet met jou bezig. Om deze mensen te activeren dien je hun een duidelijk voordeel te bieden. Bijvoorbeeld een standpunt waar ze het volledig mee eens zijn. |
Negatieve burger | Deze mensen zijn, om voor hun gegronde redenen, negatief over jou. Ga met deze mensen het gesprek aan en probeer ze te overtuigen |
Haters | Een groep mensen die totaal niets op heeft met jou of je politieke standpunten. Dit vaak op basis van imago en minder om gegronde redenen. Deze mensen zijn bijna niet over te halen en kun je dus maar beter negeren. Het is wel belangrijk om deze mensen te blijven monitoren. |
Wat moet ik communiceren
Waar moet je het over hebben als je gebruik maakt van social media? Het aller belangrijkste hierin is dat je authentiek bent. Laat vooral zien dat je mens bent. Je bent namelijk meer als een politicus. Hierover mag je ook gerust communiceren, bepaal hierin voor jezelf echter wel wat je grenzen zijn.
Daarnaast ben je natuurlijk ook politicus. Focus je op maximaal 3 thema’s en communiceer hierover. Denk bijvoorbeeld aan bijeenkomsten of activiteiten die hier mee te maken hebben of neem een standpunt in.
Zoals we eerder al bespraken zitten we aan een keuketafel. Dit betekent dat als iemand je wat vraagt je reageert. Ga het dialoog aan met je volgers door op het zelfde niveau te communiceren. Bepaal echter voor jezelf ook hier je grenzen.
Het draait om interactie!
Sociale media zijn interactieve media. Door elke interactie van jouw fans worden nieuwe mensen bereikt. Zorg dus dat jouw fans meedoen in deze vorm van digitale mond-tot-mond reclame.
Aan de slag
- Ga gebruik maken van een Facebook pagina
- Bouw een community op (volgers)
- Communiceer op een authentieke manier over jezelf als mens en politicus
- Ga het dialoog aan
- Versterk bovenstaande met advertentie inzet om meer mensen te bereiken
Do
- Gebruik een Facebook pagina
- Ben authentiek (ontwikkel je eigen tone-of-voice)
- Gebruik foto’s of video’s
- Denk na over tijdstip van plaatsen
- Reageer op vragen
Don’t
- Alleen maar persberichten en linkjes
- Facebook is geen Twitter. Niet aan elkaar koppelen
- Alleen social media in campagne tijd
- Te formeel reageren
- Te veel live video’s