Het jaar 2017 zit er bijna op. Een mooi moment dus om te kijken naar welke trends we in 2018 kunnen gaan verwachten op het gebied van social media. Natuurlijk blijft dit een voorspelling, zeker in een zo snel ontwikkelende wereld, maar op basis van eigen onderzoek en interpretatie denken wij dat we dit voor 2018 kunnen gaan verwachten.

 

1. De contentshock

We zitten er eigenlijk al midden in: de contentshock. Dit betekent dat er een overaanbod is aan berichten voor op onze tijdlijn. Een gevolg hiervan is dat het organisch bereik op bijvoorbeeld Facebook het afgelopen jaar is afgenomen. 

Goede content wordt dus steeds belangrijker. In onze ogen is goede content, authentieke content. Bijvoorbeeld berichten van de werkvloer of livestreaming. Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, ga voor zelfgemaakte foto’s en video (met je smartphone) in plaats van stockfoto’s en video’s.

 

2. Videocontent blijft belangrijk

Een foto zegt meer dan 1.000 woorden, een video meer dan 1.000 foto’s. Daarom zijn video’s of motion content (animatie’s, GIF’s, enz.) zo belangrijk op social media. Facebook verwacht zelfs dat binnenkort 70% van alle content op haar medium video of motion content is. Gelukkig kun je tegenwoordig al makkelijk zelfs video’s maken met je smartphone. Ben hierin actief en deel dit op social media.

 

3. Local advertising


Je kunt als organisatie sociale media al bijna niet meer gebruiken zonder de inzet van betaalde advertenties. Hierin zijn vele mogelijkheden. Van het boosten van je content tot uitgebreide campagnes. Sinds kort biedt Facebook ook de mogelijkheid om advertenties te tonen aan mensen die in een bepaalde straal van jouw winkel of bedrijf zijn. Daarmee kun je deze eenvoudig naar binnen lokken en iets verkopen.



Dit is een voorbeeld van de inzet van microtargetting. Door deze microtargetting is deze advertentie namelijk relevant voor de ontvanger en juist niet irritant zoals veel traditionele reclame’s. De advertentie inzet op social media zal dus ook in 2018 sterk blijven groeien.

 

4. Artificial intelligence (AI)

Vorig jaar omschreven we dit ook al als een trend voor 2017. Met de komst van de Facebook Messenger Chatbot zijn  de eerste stappen in de geautomatiseerde beantwoording van vragen gezet. Voor ons gevoel is dit nog niet helemaal doorgezet. Wellicht dat dit in 2018 wel gaat gebeuren.


 

5. Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR)


Facebook zet met Facebook Spaces een stap in de wereld van Virtual Reality. Zie hieronder hoe dit uitziet. Ook zijn sociale media actief met Augumented readlity. Denk hierbij aan AR filters op Instagram en Snapchat waarmee je iets kunt projecteren. Zo zullen merken AR gaan gebruiken om hun producten rechtstreeks in de huiskamer van hun doelgroepen te brengen

 

 

6. Einde Snapchat? Einde Twitter? Facebook het nieuwe internet


Vorig jaar was Snapchat nog de grote stijger. Inmiddels is dit sociale medium ingehaald door Instagram. Deze heeft door de functionaliteiten van Snapchat te kopiëren al meer dagelijkse storygebruiker dan Snapchat. Snapchat lijkt dus ook niet op te kunnen tegen het imperium van Facebook, waar Instagram onder valt. Ook het gebruik van Twitter neemt steeds meer af. Het zal ons dan ook niet verbazen als Twitter dit jaar verkocht gaat worden aan Facebook of Google.

Facebook echter is steeds verder bezig om het internet over te nemen. Dit zagen we vorig jaar ook al door de komst van Instant Articles. Dit zal zich nu nog verder doorzetten met de komst van Marketplaces en wie weet wat er nog allemaal aan komt. Van een social medium naar een social environment?

 

 

Social media heeft de afgelopen jaren dus een stevige positie weten te pakken in het medialandschap en is in veel gevallen zelfs al het belangrijkste medium in de media mix. Blijf je als organisatie dus ook hierin ontwikkelen. Maak je als organisatie nog geen gebruik van social media dan kun je nu echt niet meer achter blijven!

 Ben je geïnteresseerd geraakt in deze ontwikkelingen dan gaan wij graag een keer het gesprek aan om te kijken wat dit voor jouw organisatie kan betekenen!

 

© Social Dutch 2018 | All Rights reserved | Disclaimer | Privacy en Cookie beleid

­