Uit de laatste onderzoeken1 is gebleken dat in Nederland 53% van de bevolking gebruik maakt van het sociale netwerk Facebook. Dit betekent dat we kunnen veronderstellen dat ook binnen uw organisatie een groot gedeelte van de medewerkers actief is op Facebook.

Inmiddels hebben wij al enkele succesverhalen voorbij zien komen waarbij Facebook, een besloten Facebook groep, wordt ingezet als dynamisch personeelsblad. Denk daarbij aan een afgeschermde omgeving op een platform waarop al een groot deel van uw medewerkers actief is. Hierop kunnen foto’s van bedrijfsuitjes worden gedeeld, personalia worden gepubliceerd of de medewerkers echt betrekken door het deponeren van stellingen.

 

Het accent van interne communicatie kan dus heel goed beginnen bij sociale uitwisseling en eindigen bij kennisuitwisseling en beleidsbepaling.

 

 

Het Ontwikkebedrijf Gemeente Amsterdam blijkt één van de eerste te zijn die hun personeelsblad verplaatste naar Facebook2. Het digitale blad genaamd Paars is een succesverhaal volgens de redactie. Iedereen kan berichten op die groep plaatsen die dus door alle leden van de groep kunnen worden gelezen. Belangrijk is, dat gewone facebookberichten van leden van de groep niet zichtbaar zijn op de groep. Deelnemers van de groep kunnen ook niet doorsurfen naar de prive-pagina’s van collega’s, behalve als ze op Facebook al vrienden zijn. Zo blijven werk en privé gescheiden.

Ook Spooraannemer BAM Rail is erg te spreken over de inzet van Facebook voor interne communicatie3. Reeds 30% van de organisatie heeft zich verbonden. Daarnaast geeft het de medewerkers een trots gevoel. Reacties als: ‘Dit is mooi werk jongens!’ of: ‘Check de foto: monteurs energievoorziening zijn niet zo bang uitgevallen. De mannen van staal (koper)!’ zijn geen uitzondering

Bij zo’n groep die zorgt voor korte lijnen in interne communicatie is het wel verstandig om een contentbeheerder aan te stellen. Hiermee bedoelen we iemand die het overzicht houdt en daar waar nodig mensen aanspoort om een bericht te plaatsen. Is zo’n interne Facebook groep een succes binnen uw organisatie, is het voor medewerkers een kleine stap om ook buiten deze kaders te communiceren over uw organisatie. Verschillende overheidsinitiatieven zoals het Ambtenaar 2.0 programma4 of het rapport Deel je Rijk5 sporen de medewerker aan om te communiceren wat hij of zij allemaal doet binnen een organisatie. Social media heeft namelijk uiteindelijk als effect dat iedereen journalist en ambassadeur is.

 

1 Bron: http://socialdutch.com/index.php/nl/onderzoek/41-social-media-cijfers-nederland-2014

2 Bron: http://huibkoeleman.nl/portfolio/personeelsblad-op-facebook/

3 Bron: http://www.marketingtribune.nl/content/weblog/2014/02/personeelsblad-op-facebook/index.xml

4 Bron: http://www.ambtenaar20.nl

5 Bron: http://socialdutch.com/index.php/nl/onderzoek/39-belangrijkste-social-media-trends-uit-het-overheidsrapport-deel-je-rijk

 

© Social Dutch 2018 | All Rights reserved | Disclaimer | Privacy en Cookie beleid

­