In 2013 publiceerde de dienst Publiek en Communicatie van het ministerie van Algemene zaken, een belangrijk rapport waarin 37 belangrijke trends in overheidscommunicatie werden omschreven. Deze 37 trends worden ingedeeld in 7 clusters. Nu enkele jaren later zijn deze trends nog steeds relevant. Wij, als Social Dutch, trokken voor u de belangrijkste conclusies rondom social media gebruik door overheid en semi-overheid.
Privacy is achterhaald
Door internet is er heel veel informatie beschikbaar. Zelfs meer als we soms willen. Als reactie hierop werkt alleen volledige transparantie, zodat men ook over het totaal een beeld kan vormen. Fragmentatie van informatie leidt tot onbedoelde vooroordelen. Mooie voorbeelden zijn het Ambtenaar 2.0 programma en het Engelse overheidsinitiatief wheredoesmymoneygo.org
Netwerksamenleving: burgers organiseren zichzelf
We zien het overal op de sociale media gebeuren. Hier een Petitie over zwarte pieten en daar een actiegroep die een Fort wil redden. De overheid kan dit niet meer tegengaan. Elke burger kan door korte communicatielijnen medestanders vinden en binden. Laat los, maar blijf monitoren.
Elke burger is journalist en ambassadeur
Iedereen heeft de mogelijkheid om via social media een overheid te controleren en hierop te reageren. Dit betekent ook dat elke burger een ambassadeur kan zijn. Daar waar Nederlanders 24 uur online zijn en zelf 2 uur per dag actief op social media, is het belangrijk om deze mond-tot-mond reclame ook 24 uur te monitoren.
Elke medewerker is woordvoerder
Daar waar elke burger een journalist en ambassadeur is, maakt dit ook elke medewerker een woordvoerder van jouw organisatie. Via social media is deze medewerker een aanspreekpunt op zijn vakgebied. Dit betekent een veranderende rol van de traditionele communicatieafdeling. Deze krijgt hiermee een rol als verbinder en monitort de organisatie, daar waar de hele organisatie intern en extern communiceert.
Los is het nieuwe vast
Mensen binden zich minder. Dit komt door de snelle informatievoorziening die we tegenwoordig kennen. Waardeer als overheid en politiek dat mensen meedoen zonder zich te binden.
Van hiërarchisch naar verbindend en dienend leiderschap
Door de digitalisering van onze samenleving is iedereen gelijk. We kunnen via social media een minister benaderen, maar een minister kan ook een burger rechtsreeks aanspreken. Internet kent geen hiërarchie. Communiceer dus ook op het zelfde niveau. Denk daarbij aan schrijfstijl en tutoyeer in bepaalde gevallen.
De digitale kloof tussen hoog- en laagopgeleiden gaat over het gebruik van internet. Niet over toegang tot internet.
Bijna iedereen in Nederland maakt gebruik van internet. Dit betekent ook dat de overheid op een manier dient te communiceren die voor iedereen begrijpbaar is. Communiceer in beelden (infographics, foto’s, video’s en tabellen) Informatie dient in één oogopslag duidelijk en begrijpbaar te zijn.